În apariţia şi răspîndirea H.I.V. se deosebesc două etape:

 *Prin anul 1983 virusul a fost descoperit de către o echipă de cercetători de la Institutul Pasteur din Paris condusă de Luc Montagnier numit LAV. În anul 1984 domnul Robert Gallo a izolat un retrovirus pe care l-a numit HTLV-III.  Mai tîrziu o echipă condusă de Jay Levy a identificat un virus pe care l-a numit ARV.  În cazul tuturor acestor cazuri studiate infecţiile erau sporadice , afectînd o micǎ parte a populaţiei , cu virusuri similare din punct de vedere genetic dar diferite între ele .

Mirko D. Grmek , în un interviu dat revistei La Recherche (1991, p.985 ) consideră că maladia SIDA nu este nouă , unele cazuri putînd fi găsite înainte de anii 1970 , chear şi în ultimele decenii ale secolului XIX . Aceasta se manifesta sub forma unor cazuri izolate. Imunodeficienţa psihoafectivă şi comportamentală în raport cu HIV/SIDA Doina Ursaci Editura Polirom 2003.

*Etapa actuală în care s-a declanşat aceasă epidemie, care în mod curios pe zone imense de areal se găseşte un singur tip de virus, mult mai virulent decît cele iniţiale. Ca exemplu concludent vom da prezenţa în Europa şi în America în principal al unui singur tip de virus.

Go to top