Variola şi alte boli grele întîlnite în principal în secolul trecut au fost eradicate dupǎ revoluţia industrialǎ, datoritǎ ridicǎrii nivelului de trai a populaţiei, datoritǎ scǎderii preţurilor la materialele de uz comun, inclusiv la cǎrbune necesar încǎlzirii, a produselor necesare igienei (sǎpun, alcool iodat, etc.) şi a alimentelor (fructe, legume, generalizarea poducerii de murǎturi, etc.), ieftinirea actului medical, ridicarea moralului populaţiei.


Orice infecţie cu variolǎ este însoţitǎ în principal de o infecţie cu streptococ. Întîi apare pe piele infecţia cu streptococ şi mai apoi se instaeazǎ  infecţia viralǎ. Prin încetinirea rǎspîndirii, prin tratarea eficientǎ prin dezinfectare a pielii se realizeazǎ oprirea dezvoltǎrii infecţiei streptococice, urmînd îndeaproape împiedicarea înmuţirii şi rǎspîndirii variolei.
Pe lîngǎ aceste probleme (igienǎ, tratament, oprirea reinfectǎrilor) apare problema alimentaţiei deficitare. Pielea, împotriva streptococilor, genereazǎ acizi graşi care distrug instantaneu coloniile de bacterii. Dacǎ alimentaţia este deficitarǎ, cantitatea de acizi graşi produsǎ de piele este insuficientǎ, ducînd la instalarea unei infecţii permanente. Prezenţa în alimentaţie a unor acizi graşi esenţiali de calitate, din carne de peşte, etc., a produs revinimentul bolilor infecţioase. -Cum ne apărăm de infecţii. Editura Medicală 1964 Doctor Radu Vlad.


Tot în urma revoluţiei industriale s-au produs sobe, îmbrǎcǎminte, încǎlţǎminte mai ieftine, au dus la creşterea în mod spectaculos a sǎnǎtǎţii populaţiei. Tot în urma revoluţiei industriale s-a trecut la conservarea alimentelor pe timp de iarnǎ fie prin conservare cu apǎ sǎratǎ(varzǎ, legume) fie prin depozitare în borcane. Prin ieftinirea produselor de igienǎ(sǎpun) hainele se spǎlau mai des. Scǎderea preţului la materiale de construcţie au dus la apariţia unor locuinţe individuale restringînd şi mai mult posibilitatea infectǎrii cu streptococi şi alte bacterii. Au apǎrut primele sisteme de drenare a apei menajere şi de aici creşterea calitǎtii apei de bǎut.


Un alt aspect demn de remarcat: a cresut încrederea populaţiei în ziua de mîine, populaţia era mulţumitǎ de noua viaţǎ, nivelul psihic al populaţiei era ridicat. Acest aspect important a contribuit în mod esenţial la refacerea sǎnǎtǎţii populaţiei.

Go to top